Centar za decu i omladinu

Vrnjačka Banja

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta
Javni događaji


U proteklom periodu organizovani su kros, turnir u stonom tenisu i fudbalu, nekoliko nastupa dramske sekcije (u Vrnjačkom bioskopu u okviru takmicenja Alternativnih pozorista Srbije i na letnjim svečanostima u Kulturnom centru Draskovic M).

Organizovane su i dve izlozbe dečjih radova, jedna u toku leta 2002. godine na banjskoj promenadi kod prodavnice "Elegant", a druga Novogodisnja prodajna izložba takođe na banjskoj promenadi u izlogu prodavnice "Suvenir".

OC saradjuje sa nevladinim organizacijama na teritoriji Vrnjačke Banje. U maju 2002. godine NVO Duga je u Omladinskom centru za njene članove, njihove roditelje i animatore predstavila rezultate svog istraživanja "Kakvi su stavovi omladine Vrnjačke Banje prema narkomanima i narkomaniji".
24.07.2002. godine u prostorijama OC, na inicijativu NVO "Duga", a pod vođstvom Centra za devojke iz Beograda održana je radionica za devojke, "Pol i rod".

29.12.2002 sa korisnicima i animatorima NVO "Zdravo da ste" održana je psihološka radionica "Šta želim sebi i drugima".

31.12.2002. godine organizovli smo proslavu Nove 2003. godine za osnovno školsku decu i mlade u prostorijama Centra, gde su korisnicima na uzrastu do 15 godina podeljeni prigodni poklon paketići koje je obezbedio donator TGH (50 kom.) i Mesna zajednica Vrnjačka Banja (30 kom.).

2003. godine u organizaciji Saveznog ministarstva prosvete i sporta uzeli smo učešće u manifestaciji "Lopte u škole, deca Vas mole" koja je održana u OŠ "Popinski borci" u takmičenju u šutiranju trojki. Kao znak pažnje za učestvovanje deca iz Omladinskog centra su dobila košarkaske lopte.

OC saradjuje sa OC iz Zemuna. Dva gostovanja Centra iz Zemuna na sportskim turnirima. Jedno gostovanje OC Vrnjačka Banja u Zemunu. Održana dramska predstava za drugove iz Zemuna.
25.10.2002. OC Vrnjačka Banja za svoje korisnike organizovao je jednodnevni izlet do Beograda. 47 članova posetilo je dečje pozoriste "Puž" (predstava Džinovska torta), Muzej "Nikola Tesla", McDonald's restoran, Kalemegdan i OC Zemun.

Povodom proslave "Svetog Save" 27.01.2003. godine dramska sekcija OC se predstavila široj javnosti pozorišnim komadom "Molitva Bogu za srpsku slogu" u Svečanoj sali termo-mineralnog kupatila. Odaziv je bio jako velik, bilo je oko 200 prisutnih posetilaca (deca, roditelji, profesori, predstavnici opštine, TV, radija, novina i drugi građani).

Od 15. do 18.02.2003. godine, članovi dramske sekcije OC su aktivno učestvovali u kampu na Kopaoniku koji se održao u organizaciji Ministarstva prosvete za učenike srpske škole iz Švajcarske. Realizacija programa "Jezik nam je otadžbina" je bila poverena eksperimentalnom dramskom studiju Biljane Miloševic "Dečji osmeh". Naša dramska sekcija je za svoje drugove iz Švajcarske i Beograda izvela predstavu "Molitva Bogu za srpsku slogu". Takođe, naši članovi su aktivno učestvovali na dramskim radionicama Biljane Milošević što je bilo veoma značajno i korisno zbog razmene iskustava iz ove oblasti.

28.03.2003. godine je održana proslava prve godišnjice postojanja centra u Svečanoj sali termo-mineralnog kupatila. Deca iz svih radionica su se predstavila široj javnosti prigodnim programom na različitim temama (dve pozorišne predstave, kolaž pesmica na engleskom i francuskom jeziku, 2 plesne tačke, hor i zabavna nauka - skeč). Na proslavi je bilo prisutnih iz svih društvenih svera lokalne zajednice, prisustvovala je i Lorans Bardo, predstavnica naših donatora iz Francuske TGH, koordinator za Balkanski region.

29.03.2003. godine u našem Centu gostovali su članovi dramskog studija Biljane Milošević "Dečji osmeh", a popdne su za širu javnost izveli predstavu "Tezej i Arijadna" sa kojom su osvojili 2. mesto u Briselu na Evropskom takmičenju omladinskih alternativnih pozorista.

Od 12. do 14.05.2003 godine članovi kreativne, likovne i dizajnerske radionice su izlagali svoje radove na 14. Berzi banja i 9. Berzi suvenira u hotelu Zvezda u Vrnjačkoj Banji i na sveopšte iznenađenje i radost osvojili 3. nagradu za najbolje uređeni štand na Berzi.

17.05.2003. godine povodom posete ambasadora i konzula Vrnjačkoj Banji, u hotelu "Breza"je bio postavljen izložbeni štand dečjih radova OC. Takođe su omladinci podelili stranim predstavnicima poklon ogrlice koje su sami kreirali na radionicama.

13.06.2003. godine u apartmanskom naselju Jezero, dramska sekcija OC je za svoje drugove iz OŠ "Borislav Pekić" iz Beograda izvela pozorišnu predstavu i organizovano je zajedničko druženje.

15.06.2003. godine deca iz Omladinskog centra su sa svojim kreacijama šešira i torbica od kartona i eko-papira aktivno učestvovali na Karton karnevalu odrzanom na Banjskoj promenadi u organizaciji kulturnog centra "Draskovic M."

20.06.2003. godine, povodom svetskog dana izbeglica omladinaca, a na inicijativu NVO Horizonti organizovan je program na otvorenoj sceni Elegantić na banjskoj promenadi. Omladinski centar je nastupio sa 4 kratke predstave, prezentacijom dizajnerske radionice, revijom tkanih torbica, a etno muzičari su imali polučasovni nastup.

29.07.2003. godine u organizaciji Centra za decu i omladinu na sceni "Elegantić" održan je koncert mladih talenata na klaviru, gde su nastupale 3 članice Omladinskog centra (Katarina i Jelena Vuković i Sanja Martinović), a specijalni gost je bila Dijana Petrović (VII razred) iz Švajcarske.

Od 15. do 18.08.2003. godine izvođene su muzičke radionice pod nazivom "Pesma mog mesta" pod vođstvom profesora muzike Senke Tomić iz Jagodine, koje su rezultirale sa 4 muzička aranžmana i tekstova za iste. Aktivno učešće je uzelo 10-oro dece, članova Omladinskog centra.

Od 22. do 29.08.2003. godine učešće naše dramske sekcije u okviru festivala alternativnih i uličnih pozorišta Srbije. 27.08.2003. godine mladi glumci iz omladinskog centra su nastupili sa 3 predstave (Kume, Nedeljni ručak i Baka i unuk).

Od 20. do 31.12.2003. godine je bila prodajna izložba dečjih radova (lampioni, ukrasi, čestitke) na trgu ispred Hotela "Sloboda".

Od 18 do 31.12.2003. godine članovi ekološke sekcije su imali akciju "Zaštita jelki i hrasta-badnjaka" gde su deljenjem samostalno urađenih pamfleta radili na podizanju ekološke svesti stanovništva.

27.12.2003. godine dramska sekcija je izvela novogodišnju predstavu u Pošti povodom dodele paketića deci njihovih radnika, 29.12.2003. godine novogodišnje predstave u Specijalnoj bolnici povodom dodele paketića deci radnika. 31.12.2003. godine novogodišnje predstave u Opštini povodom dodele paketića deci radnika, i novogodišnja proslava u Omladinskom centru za članove Centra – Novogodišnja bingo lutrija, dodela paketića i žurka. Nagrade za lutriju je doniralo više od 40 privatnih radnji i preduzeća iz Vrnjačke Banje, a novac za paketiće Mesna zajednica Vrnjačka Banja.

27.02.2004. godine u posetu Centru je došlo 30 dece sa Kosova, NVO "Dečja radost" iz Gnjilana. Deca i omladinci članovi našeg OC su se družila sa njima u prostorijama Centra i vodila ih u obilazak banjskih izvora, Crkve i Zavičajnog muzeja.

25.04.2004. godine u restoranu Starog Merkura, povodom dvogodišnjeg aktivnog rada Centra za decu i omladinu, održana je svečana proslava gde je prisustvovalo više od 200 dece, roditelja i prijatelja . Članovi OC roditeljima i svim gostima su predstavili neke od brojnih aktivnosti Centra - pesmice na francuskom i engleskom, 3 kratke predstave, reviju šešira, ekološku prezentaciju, a održano je i takmičenje u pevanju.

13.05.2004. godine na 10. Berzi suvenira i 15. Turistiškojh berzi banja osvojili smo 2. mesto za najbolje uređen štand.

U maju i junu 2004. godine pozorištance Omladinskog centra je svakog četvrtka u Hotelu Jezero izvodilo predstave za decu koja dolaze na rekreativnu nastavu u Vrnjačku Banju.

Krajem juna 2004. godine na proslavi Osnovne škole Popinski borci povodom završetka školske godine koja se održala u vrnjačkom paviljonu naša dramska sekcija je izvela nekoliko pozorišnih predstava.

30.10.2004. godine u školskom dvorištu OŠ Popinski borci organizovali smo takmičenje u biciklizmu u saradnji sa ACDI/VOCA i AMD Vrnjačka Banja pod nazivom "Vožnja spretnosti" gde je učešće uzelo 50-tak dece.

Od 9. do 15.11.2004. godine učestvovali smo na proslavi 60 godina omladinskih centara u Francuskoj gde smo u MJC Bazin u Nansiju zajedno sa Francuzima i Malijcima izlagali dečje crtzeže iz projekta "Mali međunarodni ilustrovani bukvar".

29.12.2004. godine mladi glumci izveli su novogodišnju predstavu za Klub starih iz Vrnjačke Banje u restoranu Romansa.

30.12.2004. godine na platou kod Pošte mladi glumci su glumili za decu sa posebnim potrebama, a lokalni privrednici podelili poklon paketiće. 31.12.2004 godine održana je novogodišnja proslava u prostorijamna našeg Centra uz muziku, bogatu lutriju, i posluženje.

22.03.2005. godine u kongresnoj sali hotela "Zvezda" održana je premijera ekološke predstave "Crvenkapa" pred 1.200 dece vrnjačkih osnovnih škola, a 12.04.2005. godine u velikoj sali Specijalne bolnice predstava je održana ispred 250 dece iz predškolske ustanove "Radost". 10.05.2005. godine u hotelu Fontana mladi glumci su izveli deo predstave Crvenkapa i nekoliko kratkih dramskih formi ispred više od 200 dece iz OŠ "7 Sekretara SKOJ-a" iz Beograda.

Od 10. do 12.05.2005. godine imali smo izložbeni štand na 16. Turističkoj berzi banja i suvenira.

23.05.2005. godine u sali starog Merkura svečano je proslavljena 3. godišnjica rada Omladinskog centra. Članovi dramske i muzičke sekcije izveli su prigodan program, nastupio je KUD Izvor, a prostor u sali je oplemenjen malom izložbom crteža - radova dece iz Francuske (Nansija) i Vrnjačke Banje u okviru projekta "Mali međunarodni ilustrovani bukvar". Specijalni gost proslave bio je Iv Kolomba, direktor MJC Bazin iz Nansija.

06.06.2005. godine predstava "Crvenkapa" održana je u pozorištu u Trsteniku ispred 400 mlađih osnovaca trsteničkih skola "Miodrag Čajetinac Čajka" i "Živadin Apostolović".

15.06.2005. godine Crvenkapa je posetila Kraljevo i mladi glumci su se predstavili svojim vršnjacima iz osnovne skole "Čibukovački partizani". Oko 400 dece nižih razreda je pažljivo pratilo predstavu i njene poruke o značaju očuvanja životne sredine.

Od 12. do 17.07.2005. godine u okviru Vrnjačkih karnevalskih svečanosti Centar za decu i omladinu na sceni na promenadi izveo je 13. i 15.07. predstave "Igrokaz" i "O ljubavi je reč", a 16.07. više od 40 dece u kostimima i pod maskama defilovalo je u karnevalskoj šetnji.

13.08.2005. godine u okviru svečanog otvaranja stonoteniskog kampa u centru Vrnjačke Banje, na platou kod Vrapca, mladi glumci su nastupili sa nekoliko kratkih skečeva u znak dobrodošlice vršnjacima iz raznih gradova Srbije.

18.09.2005. godine u Hotelu Merkur održan je nastup za stare iz Gerijatrijskog centra Vršac.

Na tradicionalnom Vrnjačkom karnevalu održanom od 10. do 16. jula 2006. uzelo je učešće više od 70 članova Omladinskog centra, u karnevalskim povorkama, kako za decu, tako i za odrasle. Kostime i maske su pripremili deca - učesnici uz veliku stručnu pomoc Biljane Marković Kraguljac i Ivanke Milošević.
Pozorišna grupa Omladinskog centra pod vođstvom Nele Spasojević izvela je četiri predstave - Crvenkapa, Romeo i Julija, Otkačena bajka i Pepeljuga.

Baner