Centar za decu i omladinu

Vrnjačka Banja

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta

Eko suveniri Vrnjačka Banja

El. pošta Štampa PDF

Eko suveniri Vrnjačka Banja

Predavanje u GimnazijiPredavanje u Gimnaziji
Plakat za predavanje/radionicuPlakat za predavanje/radionicu
Centar za decu i omladinu Vrnjačka Banja u partnerstvu sa privrednicima i školskim ustanovama realizuje projekat „Eko suveniri Vrnjačke Banje“. Smisao projekta je da se upotrebom ostataka iz procesa proizvodnje tekstila, kartona i drveta i korišćenja staklene ambalaže iz ugostiteljstva umanji količina otpada i da ih mladi svojim kreativnim radom iskoriste za izradu autentičnih eko suvenira.

Opšti cilj projekta je povezivanje organizacije sa biznis sektorom radi obezbeđivanja održivosti poslovanja i zapošljavanje mladih

Specifični ciljevi su:

  1. Doprinos privredi i životnoj sredini korišćenjem ostataka/otpada iz proizvodnih procesa i bespovratne ambalaže za izradu upotrebnih predmeta – suvenira
  2. Razvijanje veština mladih za izradu suvenira upotrebom ostataka od drveta, kartona, plastike, staklene ambalaže i limenki kroz praktične obuke
  3. Osposobljavanje mladih za preduzetništvo i povezivanje sa privrednicima
  4. Obezbeđivanje samoodrživosti organizacije kroz ostvarivanje prihoda od prodaje suvenira (raspodele jednog dela za organizaciju, drugog dela za materijalne troškove i trećeg dela za honorare mladima)

U projekat su uključeni privrednici, voditelji obuka/radionica i korisnici. Centar će prvobitno potpisati sporazume o saradnji sa privrednicima koji u procesu proizvodnje koriste karton, tekstil i drvo (Ekoteh, PP sistem, Open pacifik, Jela dom) koji će sakupljati ostatke materijala i sa ugostiteljima (SUR Savka, Master i Keops) koji će prikupljati i selektovati staklene flašice i davati Centru za radionice eko-suvenira. Sledeća aktivnost su obuke i radionice u dve osnovne škole (Mladost Vrnjci i Popinski Borci Vrnjačka Banja) i u Gimnaziji Vrnjačka Banja sa mogućnošću da se uključe i zainteresovani nezaposleni mladi. Sa obrazovnim ustanovama su potpisani sporazumi o partnerstvu na projektu.

Druga vrsta aktivnosti su obuke/radionice umetničkog dizajna za izradu suvenira od tekstila, papira, flašica, koju će voditi profesor primenjenih umetnosti Biljana Marković Kraguljac u školama u saradnji sa profesorima likovnog i učiteljima, dok će obuku/radionice za umetničku obradu drveta i duborez u Omladinskom centru i URDOUR-u voditi duboresci Nenad Stevanović i Milan Bugarinović.

Obuke iz oblasti zaštite životne sredine, upravljanje otpadom i zelenim poslovima će voditi dipl. hemičar Gordana Rodić i dipl. inž. zaštite životne sredine Irina Janković.

Koordinator eko-aktivnosti je master ekologije Slobodan Cvetković, a menadžer i autor projekta je Valentina Krstić.


Faze realizacije

Centar za decu i omladinu Vrnjačka Banja u partnerstvu sa privrednicima i školskim ustanovama nastavlja da realizuje projekat „Eko suveniri Vrnjačke Banje“. Smisao projekta je da se upotrebom ostataka iz procesa proizvodnje tekstila, kartona i drveta i korišćenjem staklene ambalaže iz ugostiteljstva umanji količina otpada i da ih deca i mladi iskoriste i svojim kreativnim radom izrade autentične eko suvenire.

Opšti cilj projekta je povezivanje organizacije, udruženja i škola sa biznis sektorom radi obezbeđivanja održivosti i zapošljavanje mladih.

Specifični ciljevi su prošireni u sledećem smislu:

  1. Osposobljavanje mladih za preduzetništvo i povezivanje sa privrednicima
  2. Obezbeđivanje samoodrživosti organizacije, škola i udruženja kroz ostvarivanje prihoda od prodaje suvenira

I dalje se realizuju aktivnosti umetničkog dizajna izrade eko-suvenira u školama Popinski borci pod rukovodstvom učiteljica Mirjana Stojković i Valentina Zajić a radionice duboreza nastavljaju u Udruženju roditelja dece ometene u razvoju Vrnjačka Banja pod vodstvom Milana Bugarinovića.

Pilot projekta je realizovan od avgusta do kraja novembra uz finansijsku podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Uz podršku Ministarstva i JP «Pošta Srbija» održana je prodajna izložba u Narodnoj biblioteci «Dr Dušan Radić» u Vrnjačkoj Banji.

Takođe uz finansijsku podršku JP «Pošta Srbija» projekat «Eko suveniri» nastavio je da se realizuje u Vrnjačkoj Banji sa istim privrednicima i korisnicima i sa novim korisnicima, u Kraljevu sa «Šumarskom školom» i Školom za osnovno i srednje obrazovanje «Ivo Lola Ribar» (učenici sa smetnjama u razvoju) i u Nišu sa «Srednjom školom za modu i lepotu».


OŠ Popiski borci, Vrnjačka Banja


OŠ Mladost, Vrnjci


Gimnazija, Vrnjačka Banja


URDOUR, Vrnjačka Banja


Škola mode i lepote, Niš


Mini izložba u Gimnaziji


Izložba radova eko suvenira

Zajedničkim naporom i kreativnim radom priveden je kraju projekat „Eko suveniri Vrnjačke Banje“. Kao finalna aktivnost koja je prezentovala rezultate rada svih koji su se angažovali i doprinosili realizaciji projekta je izložba radova eko suvenira koja je otvorena 25. novembra u Biblioteci „Dr Dušan Radić“.

O suvenirima se već godinama vode polemike u turističkoj industriji. Proizvođačima se mnogo toga zamera, a ponajviše nemaštovitost, nedostatak kreativnosti… Većina se slaže da preovladava kič i da je teško pronaći savremeni suvenir koji izražava identitet, ima upotrebnu vrednost, a pritom je stilski i estetski privlačan. Zahvaljujući projektu Centra za decu i omladinu„Eko suveniri Vrnjačke Banje“, Vrnjačka Banja je dobila svoje originalne eko suvenire sa vrnjačkim motivima, izrađene od ekološki prihvatljivih materijala, modernog dizajna, suvenire koji su odraz tradicije, kulturno-istorijske i materijalne baštine, i izražavaju autentične prirodne i turističke vrednosti i atraktivnosti vrnjačke Opštine, a pritom zadovoljavaju umetničke i proizvodne standarde.

Izloženi radovi eko suvenira uverili su posetioce da su mali i mladi autori ugradili u njih deo svoje mašte, ljubavi i svojstvenu originalnost. Svako od njih je prema svojim mogućnostima iznedrio predmet koji je pravi artefakt njihove ljubavi prema Vrnjačkoj Banji. Još značajniji aspekt realizovanog projekta predstavlja utiskivanje u svest mladih značaj ekološkog pristupa izradi suvenira i veliku važnost recilkiranja.

Sumirajući utiske učenika koji su učestvovali u izradi eko suvenira može se reći da nisu bili svesni koliko se vrednih sirovina skriva u odbačenom otpadu. Njihov zajednički zaključak je da moraju da postanu svesni važnosti ograničenih prirodnih resursa. Nije dovoljno o tome samo čitati, razmišljati već i delovati, smanjiti nepotrebnu potrošnju i tako sprečiti nastanak novog otpada, što je ujedno i najvažniji korak, ponovo iskoristiti svaki predmet koji se može iskoristiti i na kraju reciklirati ono što ostaje kao otpad. Konkretno, u ovom slučaju, veliko je zadovoljstvo uveriti se u neverovatnu transformaciju nečeg odbačenog, bezvrednog u suvenir koji ima estetsku, materijalnu i upotrebnu vrednost.

Centar za decu i omladinu Vrnjačka Banja u partnerstvu sa privrednicima i školskim ustanovama realizovala je projekat „Eko suveniri Vrnjačke Banje“. Smisao projekta je da se upotrebom ostataka iz procesa proizvodnje tekstila, kartona i drveta i korišćenja staklene ambalaže iz ugostiteljstva umanji količina otpada i da te ostatke mladi svojim kreativnim radom iskoriste za izradu autentičnih eko suvenira. Opšti cilj je povezivanje organizacije sa biznis sektorom radi obezbeđivanja održivosti poslovanja i zapošljavanje mladih.

Realizacijom ovog projekta koji je finansijski podržan od Ministarstva zaštite životne sredine i nastavlja se uz finansijsku podršku JP Pošta Srbija, rukovodila je Valentina Krstić, menadžer i autor projekta.

Radove su izložili učenici četvrtog razreda OŠ „Popinski borci“ učiteljica Mirjane Veselinović Stojković i Valentine Zajić Jovanović, učenici OŠ „Mladost“ Vrnjci, nastavnika Tome Tomića, članovi URDOUR-a kojima je radionice duboreza vodio Milan Bugarinović i učenici Gimnazije pod mentorstvom Biljane Marković Kraguljac.Projekat je finansijski podržan od Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Projekat je finansijski podržan od JP Pošta Srbije.

 

 
Baner