Centar za decu i omladinu

Vrnjačka Banja

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta

Koncert i radionica

El. pošta Štampa PDF

Projekat "Sinergijom sa vrhunskim umetnicima do kvalitetne muzičke pismenosti dece i omladine Vrnjačke Banje"

Koncertom klasične muzike i muzičkom radionicom za mlade, 11. juna u Zamku kulture, ostvaren je projekat „Sinergijom sa vrhunskim umetnicima do kvalitetne muzičke pismenosti dece i omladine Vrnjačke Banje“.

Projekat su realizovali Centar za decu i omladinu Vrnjačka Banja i Kulturni centar. Uz klavirsku saradnju pijanistkinje Mine Ristić Jonić, svoje nastupe ostvarili su pred brojnom publikom, sopranistkinja Jasmina Trumbetaš Petrović i tenorista Saša Božidarević. Svoje nastupe ostvarili su na ovom koncertu i klarinetista Darko Perčević uz klavirsku saradnju pijaniste Ilije Lazarevića.

Svoje glasovne kvalitete, sopranistkinja Jasmina Trumbetaš iskazala je kroz dela Miloja Milojevića, „Jesenja elegija“, Milana Prebande „Mila nane“, „Nišnu se zvezda“ i „Nit ja spavam nit ja snevam“, zatim Đakoma Pučinija „O mio babbino caro“ i Ernesta de Kurtisa „Torna a Surriento“.

Tenorista Saša Božidarević iskazao je svoj talenat i glasovne kvalitete kroz dela Petra Konjovića „Stojano, mori, Stojano“, Dimitrija Golemovića „Jesenji rastanak“, Miroljuba A. Rasinskog „Dositejeva staza“ i Gaetana Donicetija „Una furtiva lagrima“. Sinergijom tenora i soprana, Saše Božidarevića i Jasmine Trumbetaš, izvedeno je delo Ernesta de Kurtisa „Non ti scordar di me“.

Klarinetista Darko Perčević i pijanista Ilija Lazarević izveli su dela Kamija Sen Sansa „Sonata za klarinet i klavir u Es duru“ i Karla Marije fon Vebera „Končertino za klarinet u Es duru“.

Nakon koncerta, održana je muzička radionica sa mladima pod vođstvom Jasmine Trumbetaš, kojom je ostvareno upoznavanje mladih sa operskom umetnošću u cilju edukacije i približavanja mladih „visokoj kulturi“. U okviru istog projekta, koji je podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja, održana je muzička radionica za decu ,12. juna u prostorijama Centra za decu i omladinu, pod vođstvom mastavnice muzičke kulture Tamare Glišić. Osnove i demonstraciju tradicionalnog pevanja održala je Anđelija Čerkasov, koja je imala svoj nastup u vili „Minjon“.

Autorka i menadžerka projekta „Sinergijom sa vrhunskim umetnicima do kvalitetne muzičke pismenosti dece i omladine Vrnjačke Banje“, bila je Valentina Krstić, predsednica Centra za decu i omladinu Vrnjačka Banja.


Vrnjačke novine

Pogledajte članak klokom ovde.


 

 
Baner